Lilypie Fourth Birthday tickers

marți, 30 martie 2010

Dispozitie filozofica :)

Astept concediul cu nerabdare. Nu pot sa spun ca va fi o vacanta adevarata caci nu ma pot misca prea mult si pentru mine vacanta nu e vacanta daca nu plec din minunatul nostru oras. Dar pe de alta parte voi putea folosi timpul pentru mine.Pana la inceputul lui iunie (sper) cand timpul meu nu-mi va apartine :)) caci se intampla acel miracol, devin mamica. Si o sa fie un omulet mic care va fi dependent de mine si pe care tre sa il fac OM. Sper din tot sufletul sa reusesc.

Dar pe langa faptul ca oboseala isi spune cuvantul si nu mai rezist la zile maraton ca pe vremuri (cand nu aveam burtica) sau mai bine zis cand eram una singura ;;) ma doboara lipsa de interes a studentilor. Si a profesorilor. Si tot ce se intampla la momentul acesta legat de invatamant.Imi place ca toata lumea emite judecati de valoare dar foarte putini inteleg ce se intampla cu adevarat. Se intampla ca elevii nu sunt pregatiti in licee.Salariile profesorilor sunt de mizerie.Cand nu iti ajung banii pentru nimic atunci e greu sa iti faci meseria cu placere.Nu cred ca trebuie marite salariile profesorilor astfel incat sa traiesti in lux.Dar sa fie marite astfel incat sa iti permita un trai decent da.Nu mi se pare normal sa castigi mai putin ca o femeie de serviciu de la banca. Pe de alta parte cred cu putere ca este neaparat necesara o evaluare drastica a profesorilor din invatamant.O evaluare facuta eventual de comisii impartiale venite din UE.Sa nu se ajunga acolo cu pile cunostinte relatii.Multi nu au ce cauta la catedra.Pur si simplu nu au chemare pentru asta.Nu au inclinatie pentru profesorat.Pentru a putea preda trebuie sa ai chemare.Exista profesori de matematici la care amfiteatrul e mereu plin. Si la care te duci de placere sa audiezi cursul.Si predau analiza matematica...adica nu o materie usor de digerat.Sau am avut eu doi profesori despre care pot spune ca mi-au fost mentori.De fapt 3.Doi predau fizica.Datorita lor m-am indragostit de fizica si am invatat cu mare placere.Si o profesoara care preda chimia organica.Am urat cu pasiune chimia organica pana sa ajung la facultate.Aici am descoperit ca daca materia e bine predata, oricat de dificila e poate fi inteleasa. Si doamna preda astfel incat daca luai un om oarecare de pe strada si il puneai sa vina sa zicem la cursul 8, omul intelegea.Era extraordinara.Bine a fost materia de chin caci am dat examen la chimie organica de dimineata pana seara insa amintirea a ramas placuta.

Profesorii de fizica pe care i-am avut m-au invatat nu numai principiile fizicii ci si principii de viata.Din pacate putin profesori fac asta acum.Am un prieten, profesor de geografie, care din putinii bani pe care ii avea cumpara carti pentru elevii lui (preda undeva la tara intr-un satuc uitat de lume) si era fericit cu munca pe care o facea si faptul ca elevii lui chiar reuseau sa invete ceva. Din pacate, la facultate lucrurile stau diferit.Daca ajungi la facultate cu lacune foarte mari din liceu, foarte greu poti recupera.Si lacunele din liceu sa zicem ca le poti recupera.Dar lipsa bunului simt si a educatiei ...foarte greu pot fi suplinite.Si din pacate acest fenomen nu este limitat doar la Romania.Ci la nivel international s-a constat ca interesul pentru invatatura a scazut dramatic in contrast cu numarul de diplome obtinute care e mai mare ca oricand.

In concluzie trebuie sa ne apuca sa reconstruim, pas cu pas, tot ce tine de invatamantul romanesc.Avem nevoie de o mana forte si de ordine si disciplina, dar o ordine si o disciplina care sa ajute la progres nu sa ingradeasca aiurea libertatea.Si trebuie sa ne asumam responsabilitatea faptelor noastre. Sa incercam sa ne educam copiii in spiritul pe care il dorim noi.Ceea ce ma bucura e ca cei de varsta mea, sau varste apropiate mie, vad ce se intampla in jur si nu doresc asta pentru copii lor.Si atunci incearaca sa ii invete in spiritul in care traiesc si ei.Dar va mai dura.Mult.Din pacate la ora actuala multi se inchina la religia banului.Uita sa multumeasca pentru pentru ceea ce au, uita sa se bucure ca afara e primavara si infloresc copacii si tot asa. Eu incerc sa nu uit nimic din toate astea.Incerc din tot sufletul sa transmit si copilului meu reguli simple dupa care sa traiasca fericit.Pentru mine nu conteaza daca un om a achizitionat de-a lungul vietii case, masini vile sau alte bunuri materiale.Mai important este daca a trait fericit.Si daca a trait cu adevarat nu a lasat viata sa curga pe langa el.

Azi am fost in dispozitie filozofica, clar :D.

4 comentarii:

  1. Of, of, multe ai mai avut pe suflet... :)
    Să fie după cum îţi doreşti tu şi după cum avem nevoie cu toţii!

    RăspundețiȘtergere
  2. imi doream sa te contrazic, sa pot gasi macar un argument sa te contrazic.
    dar din pacate, nu pot decat sa fiu de acord cu tine.
    dar speram ca lucrurile sa se regleze.poate daca fiecare dintre noi vom face macar putin, oricat de putin, se va indrepta situatia.
    succes la mamicit, si la facut omuletzul om :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Suparat sunt, Doamne, suparat...
    Nu se prea brodeste cu "Mereu vesela, mereu optimista incerc sa nu ma las doborata de probleme...bla bla bla...".
    Vrei sa ne intristezi? Na ca ai reusit!

    RăspundețiȘtergere
  4. lupta fetito sa faci cum ti-ai propus si va fi bine!!!!!!ai pentru ce lupta si iti spun eu MERITA!

    RăspundețiȘtergere

comentarii